2012. december 29., szombat

Képviselőfánk 2.



Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg zsír
5 egész tojás
2 dl forró víz
1 csipetnyi só

Krém:

5 tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg cukor
½ rúd vanília / vagy 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor

Elkészítés:

Egy kb. 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a zsírt és a sót, és felforraljuk.
Amikor a zsír is felolvadt teljesen, beleöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, míg össze nem áll (2-3 perc).
Levesszük a tűzről, és míg forró, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, külön-külön jól elkeverve.



Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra 6 cm távolságra egymástól dió nagyságú halmokat rakunk, és így pihentetjük a tésztát egy órán keresztül.
(Az ügyesebbje nem bíz semmit a véletlenre, és cakkos csőrű kinyomózsákkal készíti a halmokat, hogy szép redős legyen a tészta.)




A tészta sütésére ügyelnünk kell!
Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük a tésztát, és 15 percig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, mert a halmok összeesnek.
15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük.
Ha nem sül eléggé ropogósra, rövidesen ellágyul.




 Sütés után az alját félig levágjuk a fánkoknak, hártyás belsejét kiszedjük, és az üregbe vaníliakrémet töltünk.





 Vaníliakrém:


A tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz fölött keményre verjük, majd félretesszük.
A tej 2/3 részét felforraljuk a vaníliával.
A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a maradék hideg tejjel, a liszttel, majd lassan hozzácsorgatjuk a forró tejet.
Addig főzzük kis lángon folytonos kavarással, amíg olyan sűrű lesz, hogy a lábas aljától elválik. (Én egy kicsit hamarább ráuntam a főzésre.)

Levéve a tűzről, és amíg forró, lazán, részletekben hozzáadjuk a tojásfehérje habot.

Töltés után a fánkok tetejét vaníliás cukorral szórjuk meg, vagy még töltés előtt karamellkrémbe mártjuk.


Karamellkrém:

20 dkg cukrot világos sárgára pirítunk. Pár csepp ecetet is adunk hozzá, ami sokáig nyúlósan tartja.
A fánkok tetejét óvatosan belemártjuk a karamellbe.
Vigyázzunk az ujjainkra, mert a forró karamell súlyos égési sérülést okozhat!

Forrás: Horváth Ilona receptgyűjteménye




Nincsenek megjegyzések: