2012. december 27., csütörtök

Diós narancsos bonbon



Cukor, liszt, tojás és tej nélkül!

Hozzávalók:

20 dkg darált dió
10 dkg kókuszreszelék
50 dkg mazsola (azaz ötven dkg, a félreértések elkerülése végett)
½ narancs leve
1 narancs reszelt héja
½ kávéskanál őrölt fahéj
25-30 dkg 60 %-os csokoládé a bevonáshoz

Elkészítés:

A mazsolát megmossuk, forró vízbe áztatjuk 5-10 percre, leszűrjük, és hagyjuk lecsorogni.
Botturmix segítségével pépesítjük, ha maradnak benne itt-ott nagyobb vagy egész szemek, az sem baj.

A mazsolához hozzáadjuk a diót, a kókuszreszeléket, ízesítjük a fahéjjal, reszelt narancshéjjal, és annyi narancslével, hogy formázható állaga legyen.
A masszából kis golyókat formálunk (vagy belenyomkodjuk szilikonos bonbon-formába, amelyből könnyen ki tudjuk nyomni, ha megkötött), sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatjuk, és másnapig állni hagyjuk száraz, hűvös helyen.

Másnap gőz fölött felolvasztott csokoládéban megforgatjuk és lecsorgatjuk a bonbonokat kis villa (vagy fogvájó) segítségével, és a sütőpapírra visszahelyezve várjuk meg, hogy a csoki véglegesen megkössön.

Ez a mennyiség kb. 80 darabra elég, szaloncukornak is készíthető.
Nálam fele dióval, fele mandulával készült, a változatosság kedvéért egy kis rummal is lehet ízesíteni.
A leíráshoz hű maradtam ugyan, de a mázhoz nem használtam minőségi csokit, volt valamennyi tortabevonóm, azt még csokimázzal variáltam, így is jó lett, ha nem is lett annyira tükörsima a felülete.
A gyakorlott bonbonkészítők esküsznek a 60-70 %-os csokira.

A recept leírását a NoSalty oldalán találtam.

2 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Szeretem, nagyon finom :-)
BUÉK
Prosit 2013

mariam írta...

Boldog Új Évet kívánok!:-)
Marica