2012. május 16., szerda

Rizskoch (Rizsfelfújt)





Hozzávalók:

25 dkg rizs
2 dl víz
1 liter tej
1-2 csipetnyi só
5 tojás
15 dkg cukor
2 púpozott kávéskanál liszt
1 csomag (10 g) vaníliacukor, Bourbon
5 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
5-10 dkg mazsola-ízlés szerint

Forma kenéséhez zsiradék, szóráshoz zsemlemorzsa

Elkészítés:

A váltott vízben megmosott, lecsorgatott rizst felforraljuk a vízzel elkevert tejjel és a cukor felével, ízesítjük a citromhéjjal és a sóval.
Pár percig forraljuk kis lángon, majd elzárjuk a tüzet, és hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a folyadékot. Nem kell kevergetni, hogy a szemek egészben maradjanak.
Félretesszük hűvösebb helyre, hogy hűljön a massza. Az eddigi műveletek kb. 1 órát vesznek igénybe.
Amikor kihűl a rizses massza, lehet folytatni a munkát.

A tojások sárgáit kikeverjük a puha vajjal, a maradék cukorral, a liszttel, és hozzáadjuk a kihűlt rizshez.
Végül beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját is, és a mazsolát. Az utóbbi nálam kimaradt véletlenül, így a tetejére szórtam.

Egy közepes méretű, kb. 23x32 cm nagyságú magas falú tepsi alját zsiradékkal kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, belesimítjuk a masszát.
Előmelegített, kb. 200 °C-os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával lehet ellenőrizni, ha nem ragad, készen van a sütés.
Nagyobb kockákra vágva, porcukorral megszórva vagy lekvárt kínálva hozzá, még melegen lehet fogyasztani. Nekünk cukor nélkül is elég édes volt.

Másfajta formában is készíthető. Az itt leírt recept dupla adagnak számít, fele mennyiséggel egy 2 literes kerek vagy kuglóf formában is készülhet, ekkor tálaláskor tálra lehet borítani, nagyon mutatós porckorral megszitálva.
Ami fontos, hogy ki legyen kenve és megszórva a forma, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Borhab vagy csokoládémártás is illik hozzá, málnaszörp, vagy rummal ízesített baracklekvár.

A recept Horváth Ilona receptes gyűjteményében található (többek között).

5 megjegyzés:

Erika írta...

De szép lett, ma pont én is ezt készítettem:)

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)
Gondolom,a Tiéd is finom lett! :-)

Böbe Lantai írta...

Kedves Mariam! A rizskoch sütésével kapcsolatban lenne egy kérdésem, majdnem ugyanezt a receptet használom én is, vaj és Liszt nélkül, de szodabikarbonaval! Néha szép sárgára megsül, néha viszont bebarnul, nemcsak a teteje, az egész tészta! Vajon miért? Válaszát előre is köszönöm!

mariam írta...

Kedves Böbe! Nem tudom sajnos, miért barnul be még a tészta is.Én már jártam úgy, hogy valamibe szódabikarbónát tettem, amiben napraforgómag is volt, erre megzöldült tőle az egész tészta. Sokáig kutakodtam utána, mire kiderült, hogy a szódabikarbóna és a napraforgó együtt ezt eredményezi. Talán a rizzsel ugyanez van, persze most ez csak egy feltételezés, egyáltalán nem tudom, miért barnul meg.

Böbe Lantai írta...

Köszönöm szépen, megpróbálok én is kutakodni!