2010. július 15., csütörtök

Zabpelyhes mákos keksz



Hozzávalók:

15 dkg lágy vaj / margarin
1 csipetnyi só
10 dkg kristálycukor
10 dkg lágy barna nádcukor (vagy kristálycukor)
1 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg zabpehely
3 púpozott evőkanál egész mák
15 dkg aprított étcsokoládé
5-10 dkg mazsola
1 citrom leve és héja
½ narancs leve


Elkészítés:

A vajat a csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrokat, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet, a zabpelyhet, a mákot, mazsolát és a darabolt csokoládét. Ízesítjük a citrom levével, héjával és narancslével.
Kb. fél órára hidegre tesszük.
Amennyiben kicsit híg maradna a tészta, zabpelyhet adjunk még hozzá. Ez függhet a narancs és a citrom nagyságától.

A masszából kanállal diónyi darabokat sorakoztatunk egymástól kissé távolabbra sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd megnedvesített evőkanál hátával korong-formára ellapítgatjuk.

Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12 perc alatt.

Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne süssük túl, mert kiszárad, akkor jó, ha a széle pirulni kezd.

Mi nagyon szeretjük a zabpelyhes kekszeket, mindig dupla adag készül, mert állandóan rájárunk, és pillanatok alatt elfogy. Most is így történt....

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Zabpelyhes keksz bármikor, bármennyi és bármilyen jöhet :) guszta

mariam írta...

A sorrend nálunk is hasonló...:-)