2009. október 13., kedd

Gesztenyetekercs

Hozzávalók:

75 dkg gesztenyemassza
10 dkg margarin
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
1 dl tej
2 narancs
2 evőkanálnyi narancsszörp
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A gesztenyemasszát kikeverjük a margarinnal, és megnedvesített alumíniumfólia lapon nyújtófával kb. 1 cm vastagon téglalapformára kinyújtjuk.
A tojást a porcukorral és a tejjel kikeverjük, gőz fölött besűrítjük, majd langyosra lehűtve a kihabosított vajjal egyneműre keverjük.
Az egyik narancs kifacsart levével, a narancsszörppel, és a citrom reszelt héjával ízesítjük, és beleforgatjuk a másik narancs apróra vagdalt húsát.
A krémet egyenletesen rásimítjuk a gesztenyemasszára. A széleinél hagyjunk szabadon 1-1 cm üres részt.
A fólia segítségével szorosan feltekerjük, és másnapig hűtőbe tesszük.
Vizes késsel szeleteljük.
Tetejét tetszőlegesen díszíthetjük tejszínhabbal, csokimázzal, vagy porcukorral.

2009. október 11., vasárnap

Almás-diós kevert sütemény



Hozzávalók:

25 dkg margarin
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 tojás
20 dkg darált dió
5 dkg kakaópor
3 cl rum (elhagyható)
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 dl tej
5 db nagyobb reszelt alma (itt 60 dkg, reszelt állapotban)

Tetejére:

4-5 evőkanál lekvár
5 dkg vagdalt dió

Elkészítés:

A margarint a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a sütőporos, szitált lisztet, a diót, a kakaóport, végül a reszelt almát. A masszát tejjel lazítjuk.
Kikent, lisztelt hintett közepes méretű formába simítjuk, és előmelegített, 170 °C-os sütőben kb. 45 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, még forrón lekvárral megkenjük a tetejét, és durvára vagdalt (darált) dióval megszórjuk.
Mogyoróval, mandulával is készíthető, tetejére porcukor, vagy csokimáz is kerülhet, bár anélkül is eléggé csokis ízű.

2009. október 9., péntek

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 dl tej
4 kockacukor
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
20 dkg juhtúró

Tetejére: 1 tojás; reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet összedolgozzuk a margarinnal, a tojás sárgájával, a cukros tejben megfuttatott élesztővel, és a tejföllel.
A tésztát két órán keresztül kelesztjük, miközben háromszor hajtogatjuk, végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A tészta tetejére vékonyan elterítjük az összetört túrót, újra hajtogatjuk, fél órát pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk.
Kicsi pogácsaformával kiszaggatjuk, megkenjük felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 180 °C - on fél órát sütjük, míg a teteje kissé megpirul.