2009. szeptember 27., vasárnap

Brassói krémes gyümölcslepény



Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt
10 dkg vaj
1 evőkanál cukor
só, tejföl
2 dkg élesztő
1 dl tej

Rátét:

3-4 evőkanál búzadara
1 kg szeletekre vágott alma

Krém:

3 tojás
25 dkg cukor
2 evőkanál liszt
2 dl tej
3 dl tejföl

Elkészítés:

Az élesztőt kb. 1 dl cukrozott langyos tejben megfuttatjuk, majd összegyúrjuk a többi adalékkal és annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát kinyújtjuk, egy tepsibe fektetjük úgy, hogy pereme is legyen, és hagyjuk pihenni.
Közben az almát megtisztítjuk, és elkészítjük a krémet.

A krémhez a lisztet elkeverjük a tejföllel és a tejjel, és kavargatva főzzük sűrűsödésig. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tojások sárgáit és a cukrot, majd jól kikeverjük, végül hozzávegyítjük a masszához a tojások fehérjének keményre vert habját is.

A tésztát megszórjuk búzadarával, és eligazgatjuk rajta az almaszeleteket.
A krémet a gyümölcsre simítjuk, majd előmelegített, közepes hőfokú sütőben szép világosra sütjük a süteményt, kb. 30 perc alatt.

Különösen a krém lett finom a sütemény tetején, legközelebb használni fogom más, hozzáillő receptnél is.

Forrás: Nagy-Magyarország receptkönyve

Nincsenek megjegyzések: