2009. június 14., vasárnap

Meggyes pite 3.



Hozzávalók:

Omlós tészta:

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg vaj / vagy Ráma margarin
2 tojás sárgája
1 dl tejföl (kb.)
4 evőkanál porcukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 csipetnyi só

Töltelék:

50-60 dkg magozott meggy
10 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
2 csomag pudingpor
2 dl víz

Tetejére:

1 tojásfehérje (vagy kevés tej, tejszín)
5 dkg durvára vagdalt dió

Elkészítés:

A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot, és annyi tejfölt, hogy egyenletes felületű, jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztával gyorsan dolgozzunk, nem kell nagyon kigyúrni.
Két cipót formálunk, és legalább fél órán keresztül hideg helyen pihentetjük fóliába csomagolva.
Előző nap is elkészíthetjük a tésztát, csak javára válik, ha hidegen áll.

A töltelékhez a meggyet lábasban kis lángon a fahéjas cukorral rövid ideig pároljuk. Nem kell sokáig, elég pár percig, maradjon a meggy egészben.
A pudingport csomómentesre keverjük kb. 2 -2.5 dl vízzel, hozzáadjuk a meggyhez, és addig főzzük állandó keveréssel, míg áttetsző, kocsonyás lesz a puding masszája. Levesszük a tűzről, és időnként megkeverve hűtjük.

Közben az egyik cipót kinyújtjuk lisztezett felületen, és kikent, liszttel meghintett, közepes méretű tepsibe fektetjük.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 170 °C - os sütőben, kb. 20 percig sütjük.

Kivesszük a sütőből, egyenletesen rásimítjuk a meggyes masszát.
A másik cipót is kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra, derelyevágóval csíkokra vágjuk. Rácsozzuk a sütemény tetejét, majd tojásfehérjével (vagy egy kis tejjel) megkenjük, és dióval megszórjuk.



Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg szép pirosra pirul a tészta.



Ha kihűlt, kockákra szeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: