2009. január 6., kedd

Forgácsfánk (csöröge)




Hozzávalók:

25 dkg liszt
5 dkg vaj
3 tojás sárgája
1 kiskanál cukor
csipetnyi só
1.5 dl tejföl

Sütéshez: olaj
Tálaláshoz: porcukor / vagy pikáns lekvár

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a cukrot, a tejfölt és a sót. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, derelyevágóval egyforma nagyságú téglalap-formákra szabjuk a tésztát.

A téglalapok közepét hosszában bemetsszük, úgy, hogy a tészta felületét teljesen átvágjuk.
Ezen a bevágáson átbújtatjuk a tészta egyik sarkát, így kapjuk a forgács alakzatot.
Előre elkészítjük az összes forgácsot, és csak akkor fogunk a sütéshez, hogy utána már folyamatosan tudjunk vele dolgozni.

Olajat forrósítunk, hézagosan tesszük bele a fánkokat, majd a sütés során meg is forgatjuk őket.
Szép aranysárgára sütjük, arra viszont ügyeljünk, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat.
Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk a zsiradékot róla.
Még melegen porcukorba forgatjuk, vagy folyékony savanykás lekvárt kínálunk hozzá.

Kb. 30-35 db lesz belőle.

2 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Finom lett!

mariam írta...

Örülök, hogy ízlett! :-)