2008. december 19., péntek

Szerencsesütemény



A szerencse sütemény egy hold alakú aprósütemény, melyet a kínai éttermekben az étkezés végén kínálnak a vendégeknek.
A süteményt feltörve (amelyet a vendég választ ki), egy kis papírcsíkon üzenet található benne.
Az üzenet sokszor egyértelmű, más esetben átvitt értelmű, titokzatos.
A sütemény még a XIII. - XIV. századból ered.
Nálunk főként szilveszter éjszakáján tálalják, inkább szórakozás gyanánt, baráti társaságban.

Hozzávalók:

5 dkg liszt
1 tojás
1 nagy evőkanál margarin
1 csipetnyi só
1 csipetnyi szódabikarbóna
2 evőkanál cukor
1 teáskanál vaníliás cukor

Elkészítés:


Az összetevőket jól összegyúrjuk, lazításhoz tejet adunk hozzá, amennyiben szükséges.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, karikákat szaggatunk belőle, félbehajtjuk, beleteszünk kis zsírpapír (sütőpapír) szeletekre írt jóslatokat, és mint a kiflit, meghajlítjuk.
Előmelegített, 180 °C - os sütőben, kb.10 perc alatt kisütjük.



Fotó: Stock

Nincsenek megjegyzések: