2008. december 8., hétfő

Krémes (klasszikus)





Hozzávalók:

1 csomag leveles vajas tészta(600 gr) mélyhűtött

Krém:

8 tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg liszt
2 dkg zselatin
5 dl tej
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 g)
8 tojás fehérje
15 dkg porcukor

Elkészítés:

A vajastésztát szobahőmérsékleten kiengedjük (túlzottan ne hagyjuk meglágyulni, mert nem lesz leveles!), amint nyújthatóvá válik, lisztezett deszkán 2 lapot nyújtunk, 2-3 mm vékonyra (minél kevesebb lisztet használjunk a nyújtáshoz, ezért sütőpapíron jobb kinyújtani, és csak át kell emelni vele a tésztát a tepsire).
Valamivel nagyobb legyen a lap, mint a közepes méretű tepsi mérete, az összehúzódás miatt.
A tepsit megfordítjuk az aljával felfelé, erre fektetjük a tésztát, villával megszurkáljuk.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, s kb. 15-20 perc alatt kisütjük külön-külön a két lapot.
Óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik.
A tepsiben töltjük meg.

A krémhez a tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a zselatinnal elkevert lisztet, s lassan felöntve a forralt, még forró tejjel, gyenge tűzön, állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk belőle. Ekkor adjuk hozzá a vaníliás cukrot, s várjunk, hogy kicsit hűljön.
Csipet sóval felverjük a fehérjéket, majd tovább verve a 15 dkg porcukorral, nagyon kemény habot készítünk belőle.
A kissé lehűlt krémet óvatosan, fokozatosan adjuk a habhoz, vigyázva, hogy ne törjük össze.
Azonnal öntsük az alsó lapra, ugyanis később már nem lehet dolgozni vele, mert túlságosan kemény lesz.

A másik lapot egyforma kockákra vágjuk, s egyenként tesszük a tetejére.
A kockák mellett éles, meleg vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel egészen átvágjuk a krémet és az alsó lapot.
Tetejét alaposan megszórjuk vaníliás porcukorral.

Nincsenek megjegyzések: