2008. december 9., kedd

Képviselőfánk



Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg zsír
2 dl víz
5 tojás
pici só

Krém:

3 tojássárgája
1 csomag vanília ízű pudingpor
1 evőkanál liszt
10 dkg cukor
3.5 dl tej
3 dl habtejszín

Elkészítés:

Egy nagyobb fazékban felforraljuk a sóval vizet, hozzáadjuk a zsírt, s ha elolvadt, a lisztet szórjuk bele. Addig keverjük fakanállal, míg a massza összeáll.
A tűzről levéve, még forrón, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyikkel jól elkeverjük külön-külön, míg az edény falától elválik. Kikent, lisztezett tepsibe dió nagyságú halmokat rakunk, kb. 6 cm távolságra egymástól.
1 órát pihenjen.

Egyenletes, jó meleg sütőbe tegyük, 15 percig ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a tészta.
15-20 perc után csökkentett hővel még 10 percig sütjük ropogósra.

Sütés után a fánk tetejét levágjuk, kiszedjük a benne levő hártyás részt, s a krémmel megtöltjük.

A krémhez a tojások sárgáját, a pudingot, lisztet, cukrot habosra kavarjuk, a végén adjuk hozzá a tejet.
Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, még forrón hozzáadjuk a tojások keményre vert fehérjének a habját, óvatosan, hogy ne törjük össze.
A krém tetejére tejszínhabot nyomunk habzsákkal, erre kerül a fánk teteje.
Tetejét vaníliás cukorral szórjuk, vagy karamellbe márthatjuk, de ez utóbbit még a töltés előtt tegyük.

Karamell:
20 dkg cukrot világossárgára pirítunk, pár csepp ecetet öntünk hozzá, ami sokáig nyúlósan tartja, így mártogatni lehet bele.

Fotó: Stock

Nincsenek megjegyzések: